Categorii
Around the block

Despre asteptări, dezamăgiri si responsabilitate

Pe drumul vindecării, am ajuns și in India, Mysore, Karnataka, mai exact la Indus Valley Ayurvedic Centre.
Acum, trebuie să spun că nu știam mare lucru nici despre loc, nici despre ce anume tratamente voi face aici, dar am plecat cu inima deschisă către acest nou drum ce a apărut in fața mea. și uite așa, ca o floricică, plină de bunăvoință și umor, după două zboruri de câte patru ore și un drum cu autobuzul de 5 , lângă o gașcă plină de viață, sunt întâmpinată cu ghirlande de iasomie, ceai și binecunoscutul semn roșu in frunte ca binecuvântare. Toate bune și frumoase.

Doar că, după consultațiile doctorilor ayurvedici și inceperea tratamentelor propriu-zise, gașca s-a cam spart, mai precis cand fiecare a iesit, mai mult sau mai putin voit, din zona lui de confort.
Iar din gașca de oameni „normali” (a se citi fete) cu controlul la purtător, au iesit la iveală toți balaurii pe care nu vrem sa ii privim în viața noastră obișnuită de acasă.
Am vazut cum la primele semne de ieșire din „programul stabilit”, lucru cumva atât de normal aici, indian style , unii s-au transformat în agresori, căutând un vinovat în exterior pentru lipsa de organizare, de fapt de control asupra situației, pe care să-l crucifice fără drept de apel. Alții au optat pentru postura de victimă, copleșiți de valul schimbarii plângându-se oricui stătea să îi asculte, dar nu și cui putea să ii ajute.

In această atmosferă foarte puțin zen, mi-am adus aminte de o zicală românească potrivită și în India: „Fă ce zice popa, nu ce face popa!”
Putem alege să găsim vinovați in oamenii care au organizat excursia, transportul, cazarea, locația aleasă, dar e bine sa ne aducem aminte ca nimeni nu ne-a pus pistolul la tâmplă să venim intr-un retreat ayurvedic indian unde majoritatea alegerilor sunt deja setate.

Da, putem considera că instructorul de yoga nu este un om de cuvânt pentru că întârzie la clasă și nu ține dieta primită după litera legii. Și nici să mai avem incredere in el de acum incolo, pam-pam! Chiar și așa, ne-ar fi de ajutor să tinem cont de diferenta de cultură in India unde punctualitatea nu există în felul in care o cunoaștem noi europenii, iar intarzierile sunt acceptate cu îngăduință. Iar dacă ține sau nu dieta, poate fi o alegere personala asumată, nu un exemplu de urmat.

Putem și să ne purtăm ca și cum toți ceilalți au mai multă putere, șansă, noroc, și noi nu, uitând ca fiecare este responsabil pentru propria persoană, pentru bunăstarea sa interioară si exterioară și că, și aici, nu te obligă nimeni să faci ceva ce nu îți face bine sau nu îți place.

India este cu adevărat o experiență de neuitat, surprinzătoare și coplesitoare, care te ajută să iti schimbi perspectiva asupra propriei vieti, de la nivelul la care suntem si după propriile posibilitati. Depinde de fiecare cum primește acest dar in inima si mintea lui.

P.S. Pentru mine a fost o vacanță mi-nu-na-tă! Eu vorbesc din pozitia norocoasă de a fi primit o dietă normală si tratamente de regenerare celulară, adică niste masaje precum răsfățul Cleopatrei, fără detox, fără restricții majore. Recunoscătoare pană la cer!