Categorii
Sunday brunch

Ultima dată

– Fetiță, nu veni la mine azi. Eu acum plec să mă tund că am văzut că e ziua asta așa însorită.
– Păi, unde te duci? Și cu ce ajungi acolo?
Era ultima zi a anului cu pandemie. Nimeni nu prea avea unde să meargă la petreceri și mi-a trecut prin minte ideea că s-ar putea să fie, din nou, doar o schemă de-a ei ca sa nu mă mai pună pe drumuri și să-i aduc ceva de mâncare.
– Merg la salon la tine la bloc și după ce mă tund urc eu la tine.

– Și cu ce vii până aici? Iei tramvaiul?
– Iau o mașină până la tine. Eu sunt gata îmbrăcată, acum plec, bine că te-am prins la telefon ca sa nu pleci de-acasă. Cam pe la unsprezece sunt la tine.

Și-a luat la revedere și a închis, iar eu am rămas, vorba’aia, perplexă, imaginându-mi cum mătușa mea de 92 de ani, care abia mai vedea ceva, pornea singură într-o astfel de aventură, adică cele 6 stații de troleibuz + tramvai, ca să nu o prindă noul an nearanjată. Iar eu tocmai ce scosesem o bucată de mușchi de porc să-l bag la cuptor. Am zâmbit la ironia situației, dar părea exact genul de lecție de independență pe care mi le-a predat toată viața, în linie cu „dragă, s-au terminat bărbații?” Și am zâmbit cu drag, auzindu-i în minte vocea foarte determinată și limpezimea cuvintelor, ca în zilele ei bune.
Mi-am văzut de treaba mea in continuare, căci și cu musafir și fără, eu tot as fi pregătit o porție de prânz pentru ea.

La unsprezece și-un sfert a sunat soneria. Era la ușa mea, victorioasă, gata să îmi povestească întreaga aventură ca să nu îmi mai treacă prin minte cumva că ea nu se poate descurca singură.
– Ți-am zis, am luat o mașină de la mine de la piață și i-am spus să mă aducă aici, am platit 15 lei. La coafor am plătit tot 15 lei, au mai scumpit de astă vară, atunci a fost 10 lei de tuns.
– Aha, dar știi că s-au mai scumpit prețurile de când cu pandemia asta.
– Dragă, eu nu m-am târguit. Cât a cerut, atâta am plătit!
– Și cum ai urcat la mine?
Interfonul, liftul, scările, toate puteau fi obstacole de nedepășit, dar nu și pentru ea.
– Dragă, nu mai vad eu bine, dar pe mine mă duce capul!
Nu doar capul, dar cred că un cor de îngeri a vegheat să ajungă cu bine la ușa mea, începând cu tinerii pe care i-a rugat sa ii țină ușa de la intrare in bloc deschisă și apoi pe fata pe care a rugat-o să o ducă până la etajul 7 cu liftul.
– Să știi că s-a oferit să mă ducă până la ușă, dar tu știi că mi-e nu-mi place să abuzez.
– Bineînțeles!
– Știam că e ultima ușă pe partea dreaptă, nu aveam cum să mă rătăcesc, îmi spuse foarte convinsă.

Friptura era aproape gata de pus la cuptor, suficient timp cât să studieze cu atenție noile achiziții din casă, masa albă și scaunele îmbrăcate în velur roz pudrat. Și a declarat admirativ:
– Da, așa îmi place! Masa mare să aibă loc să stea mai mulți în jurul ei.
Am trecut cu grație peste necesitatea bruscă de a face aceasta achiziție, după ce mi-a cerut să-i returnez masa și scaunele pe care mi le dăduse când mă mutasem acum mai bune de zece ani aici.

Mai aveam ceva mai puțin de-o oră de așteptat până când era gata prânzul. Și m-am gândit cum să treacă timpul ăsta mai repede:
-Tăntiniță, nu mi-ai mai dat de mult în cărți.
– Aah, acum îți dau! se învioră dintr-o dată la ideea că poate face ceva pentru mine.
Mi-a luat vreo cinci minute să găsesc pachetul de cărți ce se rătăcise prin sertar de la ultima vizită de cu aproape un an în urmă.
Am scos cărțile potrivite din pachet și i le-am dat să le amestece și să le șoptească formula magică din care nu auzeam decât frânturi. Cât le descânta, mi-aduceam aminte ce-mi povestise mai demult.

„Dragă, eu am învățat să dau în cărți de la o franțuzoaică care venea la patroana mea când eram ucenică tânără. Și eu mă prefăceam că nu eram atentă la ele și coseam, dar de câte ori nu mi-am înțepat eu degetele încercând să văd ce făcea și să aud ce le spunea franțuzoaica doamnei colonel și fetei ei care era doar cu un an mai mare ca mine.”

Întinse cărțile pe masă în formatul obișnuit și mă rugă să îi spun fiecare carte, așa încât să le vadă cu ochii minții și să citească de acolo o poveste pe care doar ea știa s-o deslușească. Și fuseseră momente când, neplacandu-i ce citea, le-a strica și le-a strângea ca să le mai vorbească încă o dată, vrând parcă să alunge gândurile rele din acolo.
„Asta nu se învață, se fură de la cei mai știuți ca tine. Ca și meseria”.  Da, „învățasem” și eu ce înseamnă fiecare carte și puteam să îmi fac in minte propria poveste, dar îmi plăcea să o aud pe a ei, care mergea mai departe decât știam eu sa „citesc”.
– Uite aici, un bărbat de tobă care-i departe la drum lung, îți gândește casa și așternutul cu bucurie.
Tobă, ochi verzi – albaștri,  piele deschisa la culoare. Aveam o idee, da.
– Si să știi e cam între drumuri și nu prea apare lângă tine.
Am zâmbit discret recunoscând povestea.
– Dar, o să cunoști un bărbat de ghindă care apare la dragostea ta și cu bucurie.
Știam despre ghindă ăștia că sunt mai bruneți, dar mi-a explicat că atunci când sunt mai mulți pe aceeași descriere, rolurile se împart în cele 4 categorii disponibile.  Aveam niste domni de ghindă in minte, dar nu se potriveau cu predicția.
In final, a concluzionat:
-Mda, o carte nici grozavă, nici rea.  Da, e de bine.
Ca și cum văzuse mai multe, dar era suficient cât îmi spusese. Era suficient pentru ea că văzuse că nu apar singură pe acolo și că bucuria și darul mare mă însoțeau. Nu a vrut să îmi zică despre lacrimile și greutățile ce aveau să vină înaintea lor.  Și că ghinda era și masla ei.

Am pus masa și am mâncat împreună, sărbătorind încheierea anului pe timp de zi. A fost mereu musafirul ideal care mânca tot din farfurie și îți lăuda priceperea. După cafea, am dus-o acasă, acceptând cu greu un pachet cu dulce. A fost ultima dată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s